Menu

Natuurfotografiejournaal 13 oktober

Er komt een herfstig weekend aan. We nemen afscheid van de nazomerse temperaturen en gaan nu eindelijk echt richting de herfst. Geen ideaal fotografieweer? Tuurlijk wel, gewoon een kwestie van op het juiste moment in het veld zijn. In dit journaal krijg je enkele tips over wat je kunt doen op fotografiegebied.
De damhertenbronst is volop begonnen!
De damhertenbronst is volop begonnen! Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer en weersverwachting

Vanaf vandaag gaat de temperatuur omlaag van 20 graden naar zo’n 12 graden op zondag en maandag. Vrijdag is een grijze dag met veel regen, waarna zaterdag en zondag meer variatie kennen. Zon en regenbuien wisselen elkaar af.  De wind is matig en komt uit noordwestelijke en zuidwestelijke richting. Op de stranden kan in de middag de wind iets toenemen waardoor het daar nog wat koeler aanvoelt. Na het weekend blijft de temperatuur rond de 12 graden hangen maar wordt het wel droger.

Landschapsfotografie

De afwisseling van zon en regen betekent veel tekening in de lucht met kans op spectaculaire wolkenmassa’s. Als je dat wilt fotograferen heb je een hoog standpunt nodig (een uitkijktoren of dijk) of een open landschap (zee of polderlandschap). Gebruik een polarisatiefilter om de felle schittering uit de wolken te halen en meer contrast in je foto te krijgen. Liefhebbers van rood-oranje gekleurde zonsopkomsten en –ondergangen kunnen ook aan hun trekken komen: er is Saharazand onderweg, en dat betekent volle kleuren in de ochtend en avond.

Vanaf de duinen van Terschelling kun je perfect wolkenluchten boven zee fotograferen
Vanaf de duinen van Terschelling kun je perfect wolkenluchten boven zee fotograferen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Wildlifefotografie

De bronst van de edelherten zit er ondertussen wel op, en dat betekent dat het tijd is geworden voor de damhertenbronst! De beste plek om dit van nabij mee te maken zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier verzamelen bronstige mannen zich bij elkaar om met elkaar de strijd aan te gaan. Let ook op plaatsherten met een kudde hindes op de open vlaktes.

Vechtende damhertstieren
Vechtende damhertstieren. Fotograaf: Dirk Hoogenstein

Vogelfotografie

De vogeltrek is op dit moment op volle sterkte gaande. Zanglijsters, koperwieken, vinken, kepen en vele andere soorten komen nu ons land binnen en zijn overal aan te treffen waar voedsel te vinden is. Een goede plek om te zoeken zijn struiken met bessen, die als een magneet werken voor lijsters en spreeuwen.

Koperwiek in een sierbessenstruik
Koperwiek in een sierbessenstruik. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Macrofotografie

Herfst betekent spinnen! De bekende kruisspin in het web is een dankbaar onderwerp voor creatieve fotografie, maar een ander spinnetje is misschien nog mooier: het groen kaardertje. Deze spin is nog geen halve centimeter groot en is in de meeste tuinen te vinden op bladeren van bijvoorbeeld de klimop of aalbessenstruik. Maar je moet wel een beetje je best doen om hem te vinden. Het groen kaardertje is net zo groen als het blad waar hij op zit. De spin weeft een onopvallend web op het blad, zodat een vlieg niet in de gaten heeft dat hij op een web landt in plaats van op een blad.

Groen kaardertje met een vers gevangen vlieg
groen kaardertje met een vers gevangen vlieg. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Het natte weekend betekent ook meer kans op paddenstoelen. Met name in bossen kun je een grote variatie aan soorten aantreffen, van de paarsgekleurde rodekoolzwammetjes in beukenbossen tot de rood-wit gestippelde vliegenzwammen onder berken.

Rodekoolzwammetjes
Rodekoolzwammetjes. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Tip

Is het geen fotoweer of  wil je iets leuks doen in de herfstvakantie? Van 13 tot en met 22 oktober vindt in België het Festival International Natur Namur plaats.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: