Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 22 september

Op 23 september is het zover: de herfst begint dan toch echt officieel. Met een temperatuur rond of zelfs iets boven de 20 graden kun je het nog altijd niet koud noemen. De zon komt er goed bij. Al met al kunnen we niet spreken van herfstweer. Klaart het 's nachts een keer goed op, dan ligt de minimumtemperatuur rond een graad of 10. Mocht de wind in de vroege ochtend even wegvallen, dan is er lokaal wellicht wat mist mogelijk. Mist op uitgebreide schaal lijkt er echter niet in te zitten.
edelhert
De edelherten zijn nu volop actief in de bronstperiode. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

Net als vorige week worden er nog steeds veel visarenden gemeld in het gehele land. Een bijzonder trekvogeltje dat nu met de nodige moeite gevonden kan worden (op vooral de Waddeneilanden) is de zeldzame bladkoning. Gemakkelijker is de piepertrek van onder andere de graspieper.

Ilperveld
Graspieper in het zonnetje. Fotograaf: Simone Opdam

Landschapsfotografie

Hoewel de bossen nog hoofdzakelijk groen zijn, geldt dit niet voor de adelaarsvarens. Die zijn nu op hun mooist. Normaal mijd je zonlicht het best in een bos, omdat de contrasten dan te groot zijn. Het tegenlicht zet de varens echter in vuur en vlam. Maak desnoods een belichtingstrapje, zodat je er een HDR van kunt maken, mochten de contrasten onhandelbaar groot zijn.

adelaarsvarens
De adelaarsvarens geven het bos nu kleur, zeker in tegenlicht. Fotograaf: Bob Luijks

Macrofotografie

Nu de herfst echt begonnen is, denk je niet direct meer aan libellen, maar zolang de temperatuur niet te ver achteruit gaan, zijn bijvoorbeeld de heidelibellen nog steeds actief. Hetzelfde geldt voor sprinkhanen en krekels, die je nog volop tegenkomt.

Nu het weer wat minder warm is, er ook wat neerslag valt en de nachten steeds verder aan lengte winnen, komen ook weer volop paddenstoelen tevoorschijn. Enkele soorten die je nu kunt vinden zijn de grote sponszwam, gele aardappelbovist, (kleverig) koraalzwammetje, (parel)amaniet, prachtvlamhoed en hazenpootje.

Hazenpootje
Het fotogenieke hazenpootje. De achtergrondkleuren zijn van het wandelpad, een strookje gras en de struiken. Fotograaf: Judith Borremans

Het aantal bloemen neemt uiteraard geleidelijk af. Toch valt er nog genoeg te ontdekken. Zo bloeit de heggenrank op dit moment nog met onopvallende bloemen. De insecten weten ze echter wel te vinden en maken er dan ook dankbaar gebruik van.

Wildlifefotografie

Zodra de heide is uitgebloeid, begint het wachten op de bronst bij de edelherten. Ieder jaar start die rond deze periode, waarbij het weer mede bepalend is. De dagen (en zeker de nachten) moeten niet te wam zijn. De bronst lijkt nu overal (soms nog voorzichtig) begonnen. Je kunt de bronst fotograferen op de Veluwe, de Oostvaardersplassen, het Groene Woud (bij Eindhoven), het Weerterbos en de zuidelijke Hoge Venen in België. ’s Ochtends en ’s avonds zijn de dieren daarbij het meest actief. Wil je je kans op een geslaagde foto binnen een voor jou onbekend gebied vergroten, ga dan mee met een van de vele bronstexcursies die nu georganiseerd worden.

edelhert
Bij de bronst verdedigt het dominante mannetje zijn roedel tegen andere mannetjes. Maak de dreiging zichtbaar door een tweede mannetje in je beeld te betrekken. Fotograaf: Bob Luijks

Tip

Dit weekend, van 22 tot en met 24 september staat het Belgische Namen in het teken van het Wildlife Photo Festival. Op vier verschillende locaties vind je er werk van vele internationale natuurfotografen, zoals Xavi Bou en Stefan Christmann. Uiteraard zijn er ook veel Belgische en Franse fotografen aanwezig, waaronder Francois Nowicki en Yves Fagniart.

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Instagram met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: