Menu

Natuurfotografiejournaal 27 oktober

We gaan op dezelfde voet verder als afgelopen week. Dat betekent aanhoudend zacht, maar ook sterk wisselvallig met soms veel wind en steeds weinig ruimte voor de zon. Vanaf zaterdag trekt de wind aan en is er dagelijks kans op regen. Met een beetje geluk valt de regen eens keer 's nachts en is het overdag 'slechts' grijs. Bij pittige buien is aan de kust onweer mogelijk. Al met al verloopt de herfst weinig fotogeniek...
herfstkleuren
De mooiste van allemaal: Amerikaanse eik. Fotograaf: Bob Luijks

Macrofotografie

Hoewel het flink natter is, blijven de paddenstoelen toch nog altijd een beetje achter bij de verwachting, hetgeen niet wegneemt dat er genoeg te ontdekken vallen. Nu het weer zich ook van de meest herfstachtige kant laat zien, zou je vergeten dat er ook nog veel planten bloeien. Zijn bloemen vooral jouw ding, dan hoeft je macro-objectief dus zeker nog niet opgeborgen te worden. Enkele soorten die nog prachtig bloeien zijn witte dovenetel, dagkoekoeksbloem, madeliefje, haagwinde, akkermelkdistel, vlasbekje, keizerskaars, klein kruiskruid, duizendblad en diverse soorten ereprijs. Kijk eens op waarneming.nl of waarnemingen.be naar actueel bloeiende planten. Het weer mag zich dan misschien wel niet van zijn beste kant laten zien; zolang het niet vriest gaat het voorlopig nog wel even door met de bloemen. Dat geldt ook voor allerlei (kleine) insecten. Hou je ogen dus in de buurt van de bloemen goed open.

Vlasbekje
De kleur van het vlasbekje varieert van licht tot donkergeel met een opvallend oranje keel. Fotograaf: Ron Poot

Ben je een liefhebber van felle herfstkleuren, dwaal dan eens door bebouwd gebied. Juist de niet inheemse soorten zijn vaak enorm kleurrijk, zoals de amberboom die nu op zijn mooist is. Nog meer felle kleuren vind je bij allerhande rijpe bessen die nu aan de struiken hangen, zoals de meidoorn. Ze worden maar weinig gefotografeerd; weet jij er een origineel beeld van te maken?

meidoorn
De bessen van meidoorn zijn knalrood en vormen daarmee kleurrijke onderwerpen. Fotograaf: Bob Luijks

Op zoek gaan naar mooie afgevallen bladeren met mineergangen vormt een andere leuke fotografische bezigheid. Je kunt de bladeren eventueel mee naar huis nemen en zo heerlijk aangenaam binnen bezig gaan met abstracte natuurfotografie. Iedere soort heeft zijn eigen bladmineerders. Bekend zijn de slingerende gangetjes in beukenbladeren, maar soms zijn het eerder bleke ‘vlekken’, zoals bij esdoorns of hazelaars. De donkere stipjes die je vaak in gangetjes ziet (zeker bij tegenlicht) zijn minuscule poepjes.

bladmineerder
Gang van bladmineerder Stigmella tityrella in beukenblad. Fotograaf: Nico van Kappel

Landschapsfotografie

In de bossen zijn het onder andere de esdoorns en Amerikaanse eiken die nu veel kleur geven. Andere bomen zijn op sommige plekken al kaal, zoals berken en populieren, soms zonder dat ze een opvallende herfstkleur lieten zien. De harde wind en overvloedige regen zullen daar ongetwijfeld aan bij hebben gedragen. Met de wind en regen van komende periode blijven eenmaal fraai gekleurde bladeren helaas niet lang aan de bomen hangen. Regelmatig gaan is dan ook het advies. Vergeet daarbij ook je macro-objectief niet; vooral esdoornbladeren zijn buitengewoon fotogeniek, waarbij ieder blad unieke verkleuringen en patronen heeft.

Amerikaanse eiken geven kleur aan de herfst
Amerikaanse eiken geven kleur aan de herfst. Fotograaf: Johan van der Wielen

De vele regen zorgt ook voor flinke plassen in bijvoorbeeld landbouwgebied. Het zijn ideale omstandigheden voor meer verhalende foto’s (het belang van water, wateroverlast, water langer vasthouden, enzovoorts).

Vogelfotografie

In het vorige natuurfotografiejournaal meldden we de kraanvogeltrek. Er zijn inderdaad wat groepjes kraanvogels over Nederland en België getrokken. Toch is de grote uittocht naar het zuiden nog niet begonnen en zijn er dus nog steeds grote aantallen kraanvogels aanwezig in de noordelijke helft van Duitsland. De zuiden wind is niet heel gunstig voor de kraanvogeltrek. Toch is het de verwachting dat er op dagen met weinig wind groepen kraanvogels de reis naar het zuiden zullen voortzetten. Of ze daarbij voldoende afdwalen om in onze contreien te belanden is uiterst onzeker.

Hoewel de kraanvogels hoog op menig wensenlijstje staat, mogen andere soorten zeker niet vergeten worden, zoals de ganzen die nu massaal arriveren, waaronder de kolganzen. De fotografische uitdaging, maar tegelijkertijd ook kans zit ‘m in het feit dat ze rondtrekken in grote groepen.

kolgans
Landende ganzen die zich aansluiten bij een groep. Zorg dat je wind mee hebt. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Langs de kust worden vrij veel groepen alken gezien. Met de aantrekkende wind een soort om in de gaten te houden!

Nacht

In de nacht van zaterdag op zondag vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats. De verduistering begint rond 20.00 uur en bereikt zijn hoogtepunt om 22.15 uur. Omdat het maar om een beperkte gedeeltelijke maansverduistering gaat, zal het lang niet zo spectaculair zijn als een volledige verduistering. Op het hoogtepunt mist de maan een klein hapje. Mocht het helder zijn, dan loont het altijd om even naar boven te kijken.

Zo zal de maansverduistering er ongeveer uitziet, lang niet zo spectaculair als een volledige maansverduistering dus. Fotograaf: Bob Luijks

Tips

NatuurFotografieBrabant houdt op 28 en 29 oktober ter ere van hun 12,5 jaar bestaan een expositie in het Trouwkerkje van Etten-Leur. De expositie is te bezoeken van 10.30 tot 16.30 uur.

Vanaf 31 oktober tot en met 5 november kun je je vergapen aan de mooiste natuurfilms op het Wildlife Film Festival Rotterdam. Bekijk hier het volledige programma.

Op 5 november vindt de eerste editie plaats van PiXTALK. Tijdens een boeiende middag zullen Bob Luijks en Johan van der Wielen in Limburg een brede selectie aan foto’s laten zien en je vertellen hoe deze tot stand zijn gekomen. Op deze middag zal ook ons gloednieuwe boek ‘Het complete handboek natuurfotografie‘ aan je voorgesteld worden (tip: tot dat moment met 5 euro korting te bestellen). Mis het niet! Tickets bestel je hier.

Wat ga jij dit weekend doen?

Ga jij dit weekend het herfstweer trotseren? Laat ons weten wat je gaat fotograferen. Deel het in de reacties onder dit bericht of op social media met de hashtag #nfweekend.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: