Menu

Natuurfotografiejournaal 20 oktober

Wat is er dit herfstweekend allemaal te beleven op het gebied van natuurfotografie? In het natuurfotografiejournaal kijken we vooruit naar alle onderwerpen die je dit weekend tegen kan komen als je op pad gaat.
We krijgen dit weekend typisch herfstweer, met regen, wind en paddenstoelen.
We krijgen dit weekend typisch herfstweer, met regen, wind en paddenstoelen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Weersverwachting

Voor de meeste natuurfotografen wordt het dit weekend niet het meest ideale weer om op pad te gaan. Ondanks dat de temperatuur redelijk zacht is voor de tijd van het jaar, wordt er behoorlijk veel regen en wind voorspeld. Op en top herfstweer dus.

Mocht je dit weekend toch op pad willen gaan, vergeet dan niet om jezelf en je camera goed voor te bereiden op een mogelijke regenbui.

Macrofotografie

Voor macrofotografen staan er dit weekend volop paddenstoelen klaar. De regenbuien van de afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat de paddenstoelen weer uit de grond geschoten zijn. Mooie soorten om op te letten zijn de amethistzwam, de kleine mycena’s en de verschillende soorten boleten.

Paddenstoelen zijn ideale onderwerpen om een te experimenteren met bijzondere belichtingen of creatieve technieken zoals ICM of dubbele belichting.
Paddenstoelen zijn ideale onderwerpen om een te experimenteren met bijzondere belichtingen of creatieve technieken zoals ICM of dubbele belichting. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Let ook eens op afgevallen herfstbladeren. De mooie kleuren van herfstbladeren zijn ook een prachtig onderwerp om je op te concentreren.

De mooie kleuren van herfstbladeren doen het altijd goed op de foto.
De mooie kleuren van herfstbladeren doen het altijd goed op de foto. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Landschapsfotografie

Steeds meer bomen en struiken krijgen kleur. Compleet kleurrijke beukenbossen zijn in het laaggelegen Nederland nog niet aan de orde, maar in het hoge België is dat anders. Hou je van stromend water én kleurrijke bossen, dan is dit het moment om naar de Ardennen te trekken. De harde wind is helaas niet de beste vriend van herfstblaadjes, al kunnen bladeren in het water zelf voor kleurrijke stromingspatronen zorgen.

Niet echt de dynamiek die je bij de echte Hoegne zou zien.. mar ik moet het er maar mee doen Fotograaf: Johan van der Wielen

De eikenbossen zijn nu wel op hun ‘kleurrijkst’. Echt vlammend wordt het nooit, maar de olijfgroene tot geelbruine kleur geeft zeker een bijzonder accent aan een bosfoto.

Vogelfotografie

Het (voor velen) hoogtepunt van de vogeltrek komt langzaam dichterbij: de kraanvogeltrek. In het noorden van Duitsland bevinden zich honderdduizenden kraanvogels. Zij zullen komende week echt nog niet allemaal massaal naar het zuiden gaan trekken, maar wel is het de verwachting dat Diepholz (toch niet heel ver van de Nederlandse grens) aardig gaat ‘vollopen’. Tot en met zaterdag waait het hard uit het oosten, waardoor de kans reëel is dat de vogels uit koers raken en in behoorlijke aantallen in Nederland belanden. Vooral in het zuidoosten van het land heb je kans om deze vogels te zien en horen overvliegen.

Een groepje overtrekkende kraanvogels. Fotograaf: Ron Poot

Volgende week draait de wind echter naar zuid tot zuidwest, hetgeen voor Nederland (en België) niet gunstig is. Voor de actuele stand van zaken kun je de ‘kraanvogelradar’ raadplegen.

Verder is het natuurlijk nog steeds de tijd van de najaarstrek, waardoor verschillende vogelsoorten in grote getale over Nederland vliegen. Sommigen blijven hier overwinteren en andere soorten vliegen gebruiken ons kikkerlandje alleen als doortrekplaats. Door de grote verscheidenheid aan vogels kun je nu ook bijzondere soorten tegenkomen. In het noorden van het land zijn al enkele pestvogels gezien. Met een beetje geluk krijgen we dit jaar weer een keer een invasie van deze prachtige wintergasten.

Pestvogel
Elke winter hoop ik dat ze er weer zijn, de Pestvogels, wat een prachtige vogels!

Overige

Vorige week kondigden we de damhertenbronst al aan in het natuurfotografiejournaal, die is deze week nog volop aan de gang, dus in de AWD kun je als wild-lifefotograaf je hart ophalen.

Dit weekend is ook het moment dat meteorenzwerm de Orioniden zijn hoogtepunt bereikt. Alleen lijkt de bewolking deze keer roet in het eten te gaan gooien. Zaterdagavond is de kans om vallende sterren te zien het grootst. Dan is het maar hopen dat er ergens een gat in de bewolking valt. Lees voor meer informatie ook eens dit artikel.

Tips

Dit weekend exposeren de leden van NatuurFotoClub De Langstraat hun werk. De expositie is van 11.00-17.00 uur te bezoeken in de Voorste Venne in Drunen. De entree bedraagt € 2,-

Op 5 november vindt de eerste editie plaats van PiXTALK. Tijdens een boeiende middag zullen Bob Luijks en Johan van der Wielen in Limburg een brede selectie aan foto’s laten zien en je vertellen hoe deze tot stand zijn gekomen. Op deze middag zal ook ons gloednieuwe boek ‘Het complete handboek natuurfotografie‘ aan je voorgesteld worden (tip: tot dat moment met 5 euro korting te bestellen). Mis het niet! Tickets bestel je hier.

Wat ga jij dit weekend doen?

Ga jij dit weekend het herfstweer trotseren? Laat ons weten wat je gaat fotograferen. Deel het in de reacties onder dit bericht of op social media met de hashtag #nfweekend.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: