Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 28 juli

Het lijkt op een echte Hollandse zomer op dit moment. Waar elders in Europa extreme hittegolven plaatsvinden zijn er in ons land ook excessen met veel neerslag en onweer. En zoals ze zeggen, tussen de buien schijnt de zon. Als je niet met vakantie bent of in eigen land blijft is het qua weer en fotografische mogelijkheden zeker niet saai te noemen. Pak de momentjes als je er met de camera op uit wilt trekken.
Visdief
De visdief in duikvlucht, ze zijn er volop! Fotograaf: Arno ten Hoeve

Weer- en weersverwachting

Elke dag heeft volgens de voorspellingen van alles in huis, zowel regen, zon, wind en wolken wisselen elkaar af. Op vrijdag komen er nog onweersbuien voor maar later in de middag en op zaterdag zijn er opklaringen. Ook worden er op zaterdag pittige buien verwacht en op zondag vooral aan de kust een harde wind. Met hier en daar een code oranje of geel en zelfs rood in Europa zien wij in de natuur voornamelijk code frisgroen, mede door de vele regen de afgelopen tijd.

Landschapsfotografie

De diversiteit in het weerbeeld leent zich perfect voor het fotograferen van intieme landschappen. Dit weer is ideaal om details in landschappen vast te leggen. Kijk eens op een andere manier en verras jezelf!

Mocht je aan de kust vertoeven kunnen de kwelders en gebieden die met het getij te maken hebben door de met lamsoor paars bedekte bodem fotogenieke beelden opleveren. In combinatie met spannende wolkenpartijen maar ook regenbuien kun je mooie kleurcontrasten creëren. Tegelijkertijd kun je in die gebieden ook weer zeeaster en het zeekraal aantreffen. Deze prachtige rode plant is net als de lamsoor eetbaar maar ook beschermd. Mocht je nog geen vakantie hebben geboekt is een tripje naar De Slufter op Texel waar je deze soorten veel kunt vinden altijd een goed idee!

Zeekraal en zeeaster bij zonsopkomst. Fotograaf: Nico van Kappel

Een ander gewas dat zorgt voor kleur in het landschap en je foto’s is de volop bloeiende kattenstaart. Deze paarskleurige bloemen lenen zich bij uitstek voor creatieve fotografie zoals ICM. Door de camera te bewegen met langere sluitertijd kun je hierdoor mooie abstracte beelden maken.

Het fotogenieke kattenstaart leent zich uitstekend voor een creatieve benadering zoals hier met ICM techniek.
Het fotogenieke kattenstaart leent zich uitstekend voor een creatieve benadering zoals hier met ICM techniek. Fotograaf: Pauline Rote

Macrofotografie

Het is vaak even zoeken maar als je hem vindt is de prachtige koninginnenpage een lust voor het oog en de camera. Het is nu de tijd om de tweede generatie vlinders en ook rupsen te kunnen zien.

Koninginnenpage
Met een beetje tegenlicht komt de mooie vleugeltekening goed tot zijn recht. Fotograaf: Ron Poot

Als je nog meer geluk hebt kun je wellicht de blauwvleugelsprinkhaan zien. Hoewel deze op het eerste oog lijkt op een gewone sprinkhaan zie je in vlucht zijn blauw gekleurde vleugels. Dit vastleggen kost enige oefening en geduld al is de ware macrofotograaf dit gewend.

Meer kans maak je op het zien van de glazenmakers waarvan de blauwe glazenmaker de meest algemene soort is. Hoewel ze veelvuldig vliegen heb je kans dat ze na een regenbui even moeten opdrogen waardoor je mooie foto’s kunt maken.

Ook de pyjamaschildwants maakt weer zijn opmars. Je kunt hem onder andere vinden op de wilde peen en andere schermbloemigen.

Wilde peen
Een pyjamawants verschuilt zich tussen de vruchten van wilde peen. Fotograaf: Ron Poot

Vogelfotografie

Het steltloperseizoen is weer begonnen, met een beetje geluk kun je ook de zeldzamere soorten zoals de steltstrandloper of de grauwe franjepoot waarnemen.

Op diverse plekken is inmiddels de slangenarend gezien, een prachtige waarneming! Ook is het de tijd van de witwangsterns, in het hoge noorden maak je de meeste kans ze te zien.

Slangenarend wint op de thermiek hoogte om de oversteek naar Afrika te maken. Fotograaf: Mark Kras

Eind juli en begin augustus is de tijd dat je aan de kust de meeste visdieven kunt zien. Deze sierlijke vogels zijn razendsnel maar ook zeer fotogeniek. Voordat ze duiken naar visjes blijven ze altijd even biddend hangen, dat is het moment om foto’s te maken maar wellicht lukt het jou om ze met visje te vangen?

​Tip

Van zaterdag 29 juli tot en met zaterdag 19 augustus zijn de fotokunstwerken van Nanda Bussers te bewonderen op de Zomerzin expositie in Oisterwijk.

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: