Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 4 augustus

Augustus is een overgangsmaand, waarin de natuur zich alvast voorbereid op het winterhalfjaar. Vogels vetten zich op, eenden maken de rui door, libellen zetten een tandje bij om het nageslacht veilig te stellen en het landschap krijgt kleur. Laat je niet weerhouden door de wisselvalligheid van het weer: tussen de buien door is er meer dan voldoende gelegenheid om naar hartenlust te fotograferen.
Doortrekkende visarend Fotograaf: Daan Schoonhoven

Weer en weersverwachting

Vrijdag ziet er redelijk positief uit: in de ochtend af en toe een bui, droger in de middag met afwisselend wolken en ruimte voor de zon, kortom een prima dag om erop uit te trekken. Het weekend zal ronduit wisselvallig zijn met behoorlijke hoeveelheden neerslag. Zaterdag lijkt regenachtig te worden en zondag wordt het fris met pittige buien. Ook is er dit weekend kans op onweer. Lees hier hoe je onweer fotografeert.

Herkenbaar beeld van de afgelopen week. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Na het weekend keert het zomerweer eindelijk terug en daarmee ook het zonlicht. Helemaal droog en strakblauw lijkt het niet te worden, dus vriendelijke wolken kunnen je foto helemaal afmaken.

Landschapsfotografie

Door de vele regen staan de beken en vennen goed vol, maar ook op tal van andere onverwachte plekken staat nu water. Maak daar dankbaar gebruik van door de weerspiegelingen op te nemen in je foto. Door alle regen kan het wel eens een mooie bloei van de heide gaan worden. Nu al staan sommige stukken fraai in bloei. Het is nog niet de toptijd, maar als je dit jaar bloeiende (struik)heide wilt fotograferen, is het nu wel de tijd om mooie plekjes te verkennen.

Op veel plekken staan de waterlelies in volle bloei. Prachtig in detail, maar ook voor een krachtige voorgrond in iedere waterrijke landschapsfoto.

In Zeeland en het waddengebied staat het lamsoor volop in bloei, wat prachtige plaatjes oplevert. Denk niet alleen aan weidse kleurrijke landschappen, maar ook aan insecten of vogels in een paarse zee.

Bloeiend lamsoor op de kwelder van Schiermonnikoog. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Macrofotografie

Augustus is de tijd van de paardenbijter en de diverse soorten heidelibellen. Even observeren welke plekjes ze gebruiken om op terug te keren en je daar strategisch opstellen levert de grootste fotokansen op. De bandheidelibel is een van de meest gewilde libellensoorten. Hier lees je meer over het fotograferen van deze mooie soort.

Een echte augustus-spin is de wespenspin of tijgerspin. Ondanks z’n opvallende verschijning moet je nog wel even je best doen om er eentje te vinden in een open grasland of heideveld.

Een heel fotogenieke soort die past bij de zomervakantie is de blauwe zeedistel. Je kunt je hier fotografisch helemaal op uitleven: detail, creatief of met extreme groothoek.

Blauwe zeedistel in de zeereep. Fotograaf: Nico van Kappel

Vogelfotografie

Augustus is niet het moment om eenden te fotograferen: die trekken zich op grotere wateren terug om te ruien. Het huidige eclipskleed maakt het ook nog eens lastiger om te te herkennen.  In augustus komt de vogeltrek al flink op gang. Aan de kust zie je dit in grote aantallen steltlopers. Je ziet nu vooral grote aantallen (volwassen) bonte strandlopers. De meesten zijn nu nog in  het mooie zomerkleed.

Augustus is de maand van de doortrekkende en pleisterende visarenden. Vooral de juveniele visarenden blijven meestal langer hangen en ze hebben meer pogingen nodig om tot een geslaagde vangst te komen. Met name langs de randmeren en de rivieren kun je ze nu aantreffen.

Dit is ook het moment om juveniele sterns te fotograferen die meestal een bijzonder mooi kleed hebben dat je slechts kort kunt zien. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Tenslotte zul je ook steeds meer plekken zien waar boerenzwaluwen zich in groepen verzamelen als voorbereiding op hun vertrek. Vaak in de buurt van water laten met name de jonge zwaluwen zich goed fotograferen.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: