Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zeeappel

Het is één van die bizarre, bijna buitenaardse dieren van de Nederlandse zeewateren. Het is de gewone zeeappel, ook wel bekend als kleine zeeappel of gewone zee-egel. Dit zee-egeltje is als een tank gebouwd en heeft een hard skelet met stekels als bescherming.
gewone zeeappel
Zeeappel op een steen met zeewier in ondiep water in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

De zeeappel heeft aan de onderkant tanddelen waarmee die zich voedt met wieren. Tussen de stekels zijn de buisvoetjes. Deze gebruikt het diertje om zich over de bodem te verplaatsen.

De zeeappel is de meest algemene zee-egel in de Nederlandse kustwateren. Hij houdt van een harde zeebodem en is het meest te vinden in de Oosterschelde en Grevelingenmeer. Zee-egels zijn rond met stekels en lijken zoals de naam al aangeeft wat op een egel.

Je kunt de soort echter ook op verschillende plekken langs de Waddenzee en Hollandse kust vinden. Zeeappels zijn vaak ook in heel ondiep water te vinden en daarom ook voor niet-duikende fotografen interessant. Vaak vind je ze zelfs rond de laagwaterlijn.

Levende zeeappels zijn van dichtbij verrassend kleurrijk met meestal een kleurencombinatie van groen en rood. Ze lopen niet snel weg, je hebt dus alle tijd om ze te fotograferen. De lege schelpen of skeletten kun je aan het strand vinden en zijn ook erg fotogeniek.

gewone zeeappel
Gewone zeeappel in stromend water met lange sluitertijd. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Om zeeappels in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een snorkel en duikmasker met wetsuit (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur!) voor je fototoestel.
  • Met behulp van een loodgordel kan je ook tijdens het snorkelen even op diepte blijven ‘hangen’.
  • Als je onderwater beelden maakt met een groothoeklens en je camera naar boven richt is het water door de aanwezige algen vaak mooi groen van kleur. Met behulp van kunstmatig licht (duiklamp of onderwaterflits) kan je dan de voorgrond goed bijlichten.
  • Om detailopnamen van zee-egels te maken kan je een macrolens gebruiken met (bij voorkeur) onderwaterflitsers of een duiklamp.
  • In gebieden waar veel zee-egels voorkomen, spoelen ze ook regelmatig aan op het strand. Deze dieren kan je dan op het strand zelf fotograferen of in een veldstudio.
  • Met een veldstudio kan je dieren en planten in het veld fotograferen met behulp van een plaat van melkwit plexiglas en flitsers. In dit geval vervang je de plaat door een zelfgebouwd aquarium of bak van plexiglas. Het resultaat is een studiobeeld van een organisme waarbij de vormen en het onderwerp zelf de hoofdrol krijgen.
gewone zeeappel
Gewone zeeappel in veldstudio op witte achtergrond. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Langs de kust, meest in Oosterschelde en Grevelingenmeer

Vindtijd

Jaarrond

Bescherming

Zee-egels zijn vrij algemeen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Het is verboden om dieren uit het water te halen zonder de juiste vergunning. Dieren op het strand kunnen wel kort in de veldstudio worden gelegd.

Kwetsbaarheid

Leefgebieden in zee zijn altijd kwetsbaar, kijk uit waar je tijdens laagwater loopt en let er bij het snorkelen of duiken op dat je de bodem niet raakt of dieren verstoord.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zeeappels zijn meesters in camouflage, ze gebruiken allerlei zeewieren en soms ook schelpen om minder op te vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: