Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 30 juni

Na een lange droge periode voelt het weer nu een stuk 'Hollandser'. Met het weekend voor de deur kijken we naar de mogelijkheden die je hebt als je met de camera op pad wilt gaan.
Houtpantserjuffer
Houtpantserjuffer van dichtbij. De kenmerkende uitstulping van de groene tekening in het bovenlichaam is goed te zien. Fotograaf: Ron Poot

Wat doet het weer?

Het is even wennen, na alle zon en hoge temperaturen is het nu meer ‘Oudhollands zomerweer’. Met temperaturen steeds tussen 20 en 25 graden is het goed toeven buiten. Zaterdag(ochtend) valt er tijdelijk wat regen, maar op zondag is de zon weer volop terug. Wel staat er op beide weekenddagen behoorlijk wat wind. Dat geldt ook voor de rest van de week, waarbij de zon regelmatig goed tevoorschijn komt, maar soms ook langdurig achter de wolken schuilgaat.

Macrofotografie

De wind maakt macrofotografie komende week niet altijd even gemakkelijk. Zoek een plekje in de luwte of profiteer van de vroege ochtend, nu eens niet alleen vanwege het licht, maar ook omdat het op die momenten net wat minder waait.

De reuzenberenklauw staat op dit moment in bloei. Met zijn enorme formaat kun je je helemaal op deze plant uitleven, maar pas op met het sap van de plant. Deze kan ernstige brandwonden veroorzaken. Zolang de plant niet beschadigd is of jij bedekkende kleding draagt, is er niets aan de hand. Met zijn grote formaat is een macrolens niet nodig. Varieer is dan ook het advies. Je macrolens komt dan wel weer goed van pas op de vele insecten die afkomen op de witte schermbloemen. Andere fraaie planten die nu bloeien zijn onder andere grote wederik, moeraswespenorchis, slangenkruid, wilgenroosje, bitterzoet en oranje havikskruid.

Reuzenberenklauw
Bloeiende reuzenberenklauw. Fotograaf: Paul van Hoof

De lijst aan mogelijkheden voor het fotograferen van insecten is eindeloos, van nachtvlinders tot libellen. Een van de soorten die nu veel vliegt, is de groep van de pantserjuffers, zoals de gewone pantserjuffer en de houtpantserjuffer. Tevens vliegt nu de tweede generatie van de citroenvlinder.

Het is ook op en top spinnentijd. Daarvoor hoef je je huis niet eens uit. De schorsmarpissa (wie heeft die onmogelijke naam verzonnen) is nog geen centimeter groot en valt daardoor pas op als ie wegspringt.

Schorsmarpissa
De schorsmarpissa is een springspin. Door het kleine formaat is een enorme vergroting en klein diafragma nodig. Om de foto goed belicht te krijgen is een flitser vaak essentieel. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Landschapsfotografie

Met de zon voor de wolken kun je je heerlijk uitleven op boslandschappen, omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken over grote contrasten. Hou wel rekening met de wind: kies ofwel een korte sluitertijd om bewegende bladeren te voorkomen, of maak juist gebruik van een lange sluitertijd om de bewegingen wel toe te laten. Zoom met een telelens in op de meest interessante delen, om de chaos te elimineren en om de lucht buiten beeld te houden.

Loofbos.
Vijftig tinten groen in het zomerse loofbos. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

Voor je gevoel zijn sommige vogels nog maar net in Nederland. Toch zijn diverse steltlopers alweer met de trek richting het zuiden begonnen, zoals kemphanen, witgatjes en zwarte ruiters. Ook de gierzwaluwen zullen niet lang meer in ons luchtruim voor het zomergevoel zorgen.

Zwarte ruiter
Zwarte ruiter. Fotograaf: Arie van den Hout

Tips

Voor veel mensen staat de zomervakantie op het punt van beginnen. Heb jij je voorbereidingen al getroffen? Denk daarbij aan weten waar je echt wil gaan fotograferen, de mogelijkheid ter plekke een back-up te maken en voldoende geheugenkaartjes. Lees ook ons artikel ‘Hoe maak je van een vakantie een fotoreis?‘.

Laat ons weten wat jij gaat doen

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: