Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kapjesvingermos

Op elke boom vind je ze wel: korstmossen. Grijs, geel of groen, in allerlei kleuren kom je ze tegen. Een van de meest algemene soorten is kapjesvingermos, een grijze soort. Je herkent hem gemakkelijk aan de kapvormige uiteinden van de takken.
Kapjesvingermos
Kapjesvingermos met de kenmerkende kapvormige uiteinden aan de takjes. Fotograaf: Ron Poot

Ze zijn maar klein en je loopt er gemakkelijk aan voorbij. Totdat je eenmaal door hebt hoe korstmossen eruit zien. Dan pas valt je op hoe algemeen en veelvormig ze zijn, in allerlei soorten, maten en kleuren.

Het grijs of (bij vochtig weer) grijsgroene kapjesvingermos zie je het meest op de schors van loofbomen. Zelfs op de afbladderende schors van de plataan kun je ze vinden. Vaak in gezelschap van andere soorten. Naast bomen kun je het ook wel vinden op steen en hout.

De naam dankt de soort enerzijds aan de kapvormige uiteinden van de takjes en ‘vingermos’ slaat op de vingervormige vertakkingen van het weefsel. Er zijn nog meer vingermosjes die zo’n vorm hebben met aansprekende namen zoals heksenvingermos, stoeprandvingermos en bleek vingermos. Ze zijn ook algemeen, maar hebben nooit van die kapjes.

Onder de kapjes zie je kleine korreltjes zitten. Dit zijn afsnoeringen van het weefsel en ze dienen voor de (ongeslachtelijke) voortplanting. Elke korrel bevat wat schimmel en wat alg. Ze waaien makkelijk mee met de wind en groeien ergens anders weer uit tot een volwaardig korstmos. Ze worden ook wel gegeten door slakjes. De korreltjes blijven echter leven en kunnen ook na het verlaten van het darmkanaal nog ontkiemen.

Korstmossen kennen ook geslachtelijke voortplanting. Hiervoor maakt het korstmos platte ronde vruchtlichamen. Bij kapjesvingermos zijn deze zwart, maar je vindt ze maar zelden. Als je toch van die zwarte ronde schijfjes aantreft heb je een gelukje! Uit de vruchtlichamen komen sporen vrij.

Een kenmerk van kapjesvingermos is dat het goed tegen luchtverontreiniging kan. Daarom kom je het ook in de stad veelvuldig tegen.

Eigenlijk moet je geen korstmos zeggen tegen een korstmos, maar licheen. Dit, om te voorkomen dat je ze verwart met mossen. Mossen zijn groene plantjes, meestal met stengels en blaadjes. Lichenen zijn geen planten maar schimmels die samenleven met een groene alg. Ze zien er meer uit als korsten, plakkaten of struikjes. Mossen en korstmossen worden vaak in één adem genoemd, maar zijn in de verste verte geen familie.

Fototips

Detailopname (ca 0,5 cm) van de kapjes, gemaakt met focusstacking. De kapjes, haren en korreltjes zijn goed zichtbaar. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De kleine structuren van het korstmosje lenen zich uitstekend voor macrofotografie. Dan zie je de grillige vorm, de kapvormige takuiteinden en de draadvormige uitsteeksels goed.
  • Als er vruchtlichamen zijn heb je geluk, ze zijn zeldzaam bij deze soort, maar wel mooi om te fotograferen.
  • Nog mooier is te werken met ultra-macrofotografie om de vormen te benadrukken. Met een lens van 2-5x vergroting krijg je prachtige detailbeelden. Wel is de scherptediepte dan erg gering. Dit is op te lossen met focus-stacking.
  • Bij focusstacking https://www.natuurfotografie.nl/wat-is-focus-stacking/ maak je veel beelden met een klein verschil in de scherpte-instelling. Op de computer voeg je die samen tot één scherp beeld. Dit kan bij grotere vergrotingen eigenlijk alleen vanaf statief en zonder enige beweging van het onderwerp. Het beste is een plukje mee te nemen en dit thuis in een studio-setting te doen.
  • Er zijn ook camera’s op de markt die focus-stacking als functionaliteit hebben.
  • Het korstmosje hoeft niet perse groot in beeld. In een mooie omgeving en compositie kan het kleine structuurtje toch goed tot zijn recht komen.
  • Let ook op combinaties: vaak groeit kapjesvingermos samen met andere korstmossen of bladmossen. De verschillende kleuren en vormen leveren samen vaak een mooie compositie.

Bescherming

Algemeen

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Kapjesvingermos is een van de korstmossoorten die bekend staat als stikstof indicator. Zekere als je hem aantreft met gele korstmossoorten (bijvoorbeeld groot dooiermos) weet je zeker dat er op die plek veel ammoniak in de lucht zit.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: