Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 15 september

Na een heuse hittegolf heeft het inmiddels geregend en zijn de temperaturen weer wat normaler voor de tijd van het jaar. We blikken vooruit op het aankomende weekend. Wat doet het weer? En waar liggen voor jou als natuurfotograaf de kansen?
De wespenspin laat zich nog steeds goed zien. Je vindt hem vaak in kruidenrijke graslanden.
De wespenspin laat zich nog steeds goed zien. Je vindt hem vaak in kruidenrijke graslanden. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Weer en Weersverwachting

Het belooft een rustig weekend te worden voor wat het weer betreft. Weinig wind en een middagtemperatuur rond de 25 graden. Af en toe een wolkje, maar het blijft overwegend droog. Alleen op de zondag heb je kans op een spatje regen. Na het weekend wordt het wat onstuimiger. Voor maandag wordt er veel neerslag en zelfs onweer voorspeld. Daarna blijft het een tijdje wisselvallig, met iets meer wind en temperaturen rond de 25 graden.

Dus wil je deze week nog op pad, dan heeft het weekend de beste papieren voor goed fotografieweer.

Vogelfotografie

De vogeltrek is in volle gang. Veel van de zomergasten hebben inmiddels hun koffers gepakt en zijn naar het zuiden vertrokken, voor andere soorten geldt dat de trek nu op zijn hoogtepunt is. Over een tijdje zullen de eerste wintergasten zich alweer melden in Nederland.

Op dit moment zijn er redelijk veel doortrekkers te vinden. Soms zitten daar bijzondere soorten tussen. Het loont dus de moeite om je ogen goed open te houden. Wie weet wat je allemaal kan aantreffen.

De afgelopen weken zijn er, door de oostenwind, opvallend veel roofvogels in Nederland gesignaleerd. Zo zijn er heel erg veel wespendieven, bruine kiekendieven en visarenden over het land getrokken.

Door de oostenwind van de laatste tijd kun je zomaar een bruine kiekendief tegenkomen. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

Voor landschapsfotografen beginnen de mooie tijden langzaam aan te breken. De allereerste subtiele herfsttinten zijn te zien en in de komende anderhalve maand zal dit steeds meer worden. De eerste herfsttinten vallen extra op, omdat ze contrasteren met alle andere bomen die nog groen zijn.

De afgelopen dagen werden we ’s ochtends in grote delen van het land getrakteerd op grondmist. Met een beetje geluk kun je daar ook dit weekend nog van genieten.

Mist in de Oostvaardersplassen
Grondmist geeft een mysterieuze sfeer aan het landschap, zeker als de runderen in de Oostvaardersplassen op dat moment oversteken. Fotograaf: Johan van der Wielen

Macrofotografie

Op dit moment vliegen er veel (groot) koolwitjes, atalanta’s en dagpauwogen. Vooral bij de hedera (klimop) genieten veel vlinders van de nectar. En niet alleen de vlinders weten deze plant te vinden. Ook massa’s bijen, (zweef)vliegen en hommels komen hier op af. Het loont dus de moeite om bij deze plant een tijdje te posten.

Het groot koolwitje is nog steeds volop aanwezig.
Het groot koolwitje is nog steeds volop aanwezig. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Verder is het nu een mooie tijd om spinnen te fotograferen. Niet alleen laat de wespspin zich nog altijd goed zien, maar ook de typische hefstspinnen zoals de kruisspin en de minder bekende venstersectorspin zijn nu overal te vinden.

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Instagram met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: