Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 21 juli

Wat ga jij dit weekend fotograferen? In dit artikel vertellen we je wat op dit moment de moeite waard is om te fotograferen. Met deze tips ga je vol inspiratie en heel gericht op pad.
Icarusblauwtjes komen soms in grote aantallen voor, hetgeen de vindbaarheid sterk bevordert. Fotograaf: Bob Luijks

Het weer

Hoewel de zomer in Zuid-Europa alle records verbreekt, lijkt deze hier steeds iets verder in het slob te raken. Voor de natuurfotograaf is dat overigens best prima, want wie zit er op 45 graden te wachten? Het is komende week echter wel een beetje ‘now-casten’. Zonnige momenten of dagen worden afgewisseld met momenten van bewolken en regen. Wanneer we louter naar het weekend kijken, heeft zaterdag de beste papieren. Zondag is de kans op regen groter, schijnt de zon minder en staat er vooral een zeer stevige wind.

Macrofotografie

Nog altijd zijn er gelukkig behoorlijk wat vlinders te zien. Naast vele zandoogjes zie je nu ook weer icarusblauwtjes. Het gaat om de tweede generatie, dus fraaie blauwe, kakelverse exemplaren. Een andere dagvlinder die nu volop vliegt, is de kleine vuurvlinder. Dit kleine vlindertje zie je vooral op heideterreinen of andere schrale plekjes.

Een andere soort die je vooral op heideterreinen tegenkomt is de wespspin. Deze spin verraadt zich niet alleen door zijn zwart-gele kleuren, maar ook door de zigzag in het web. Zoek de webben overigens laag in de vegetatie, aangezien sprinkhanen het favoriete voedsel zijn. Met de regen van komende week zijn alle spinnenwebben sowieso extra de moeite waard; de druppels kunnen veel sfeer toevoegen!

Wespspin met de kenmerkende zigzag ladder in het web.
Wespspin met de kenmerkende zigzag ladder in het web. Fotograaf: Jody Zweserijn

Uiteraard groeit en bloeit er van alles. Enkele fotogenieke soorten zijn koninginnenkruid (enorme insectenmagneet!), gewone agrimonie en korenbloem. Ook de eerste struikheidestruikjes beginnen voorzichtig aan hun bloei, maar voor de gekleurde vlaktes moeten we nog een aantal weken wachten.

De plant op een lichte standplaats, gebruik gemaakt van de andere bloeiende planten in de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Landschapsfotografie

Voor landschapsfotografie is het niet de beste week door het wisselvallige weer en de bewolking die de overhand heeft (wel een goed moment om naar het bos te gaan!). Ook zijn er geen echte highlights die om een snelle actie vragen. Bloemrijke akkers staan er vaak nog mooi bij, mede door de regen van de laatste tijd. Dat geldt ook voor speciaal ingezaaide akkerranden. Ze kunnen veel kleur, sfeer en detail toevoegen in een verder tamelijk clean agrarisch landschap.

bloemrijke akkerrand
Akkerranden met onder andere klaproos en kamille geven het landschap kleur. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

Kleine vogels worden groot, maar nog steeds zijn er genoeg jonge vogels (zoals buizerd, gans, meerkoet en groene specht) te vinden die door hun ouders gevoerd worden en zo zorgen voor intiem en vertederend gedrag.

Hoewel de meerkoetenjongen al flink gegroeid zijn, laten ze zich nog graag verwennen door hun ouders.
Hoewel de meerkoetenjongen al flink gegroeid zijn, laten ze zich nog graag verwennen door hun ouders. Fotograaf: Bob Luijks

Hoewel we nog midden in de zomer zitten, beginnen steeds meer vogels aan de lange terugreis naar het zuiden. Op dit moment worden er grote aantallen gierzwaluwen, grote sterns en visdiefjes gemeld. Ook diverse meeuwensoorten zijn op trek.

kemphaan
Ook de kemphaan is onderweg naar het zuiden en kun je nu aantreffen op allerhande ondiepe plekken. Fotograaf: Bob Luijks

Wildlifefotografie

Reekalfjes worden van april tot en met juli geboren. Dat betekent dat je nu ook jonge reeën tegen kunt komen, zeker nu ze met hun ouders mee trekken naar de voedselgebieden. Uiteraard geldt ook nu: hou een gepaste afstand en verstoor ze niet.

Reekalf
Reekalf. Fotograaf: Arie van den Hout

Laat ons weten wat jij gaat doen

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: